הסדרה שניה של אשטנגה יוגה
הפתיחה של הלב
הסדרה השנייה מתאימה לכל מי שמיומן בסדרה ראשונה ומעוניין להמשיך ולהעמיק את התרגול.
בשיעורי הסטודיו והאונליין אני משלבת תנוחות מהסדרה השנייה בשיעורי המתקדמים.
תרגול הסדרה השנייה מתרכז בגוף הרגשי, התנוחות מעמיקות באזור בית החזה-הלב, איזור החזה נפתח גופנית ורגשית. מבחינה גופנית – היציבה הופכת רעננה ובטוחה יותר מבחינה רגשית הריכוז באזור הלב מעלה את איכויות האהבה והשמחה בחיינו.
“אהבה היא רגש החיים הטבעי שהפרט חש באותם רגעים נדירים כאשר כל הבטי החיים נמצאים בתוכו בהרמוניה….חווית החיים ללא מגבלות. קיומה תמידי, אולם אנחנו חווים אותה רק במידה שאנו מאפשרים לגופנפש שלנו להיות פתוח, מתואם ומאוזן.” קן דיכטוולאלד, מספרו – גופנפש.
התרגול מתרכז בשלושה נושאים:
קשתות: פתיחת הלב, כלומר פיתוח גמישות וחיזוק לאורך עמוד השדרה, למערכת עצבים גמישה וחזקה יותר.
רגל מאחורי הראש: מפתח טווחי תנועה גדולים יותר במפרקי הירכיים בד בבד עם גמישות וחוזק בעמוד השדרה.
שיווי משקל על הידיים: מפתח ריכוז, ואחידות בהחזקת הגוף.
הקנייה והטמעת הסדרה לוקחת זמן וסבלנות. התנוחות הן לא טריביאליות ומומלץ לתרגל ברכות, מתוך חקירה, הקשבה וענווה. עם התרגול התודעה מתייצבת בדממה, הגוף מתגמש ומתחזק, אזור הלב נפתח פיזית ורגשית ומעצים את ההתפתחות הגופנית, הרגשית והרוחנית.
שאלות ותשובות
יש להגיע לשיעור עם בגדים נקיים ונוחים לתנועה.
חשוב שהבטן תהיה ריקה כך שלא מומלץ לאכול כשלוש שעות לפני השיעור. היגיינה אישית מאוד חשובה, לכן מומלץ להתקלח ולשים דיאודורנט לפני שיעור. כדאי לרכוש מזרון אישי, אנו עומדים יחפים, יושבים ושוכבים על המדרון ללא מגבת כדי להיעזר בדביקות שלו, ולכן כדאי שיהיה אישי ונקי. לשיעורי הכרות יש מזרונים בסטודיו.
מומלץ להגיע 10 דקות לפני שיעור כדי לאפשר לעצמכם זמן התאקלמות לאווירה אחרת מרצף היום.
יוגה אפשר לתרגל כל יום.
כוונת היוגה היא לתרגל בהרפיית המאמץ, כלומר ללא מאמץ מיותר הגורם למתח. כשאין מתח גופני אין סיבה ״ לנוח״. התרגול מוביל לערנות ומודעות גופנית כך שנלמד לנוע ולחיות בגוף ללא המתחים הנלווים אליו. ככל שנתרגל יותר נתרגל לכך.
כמובן. יש לשוחח על כך לפני כן עם המורה והתרגול יותאם ליכולת הגוף בהתחשב בפציעה.
תרגול היוגה לא דורש ״מצב גופני מושלם״, אנו מתאימים את התרגול למצב הגופני הנוכחי. אנו תמיד שלמים. אם יש פציעה לדוגמה בברך אין סיבה ש״שאר הגוף״ לא יחווה שיחרור ותרגול וכמובן הברך לא תמנע מאיתנו לחוות קצת שלווה.
אפשר לתרגל יוגה בכל מצב. גם בהריון.
חשוב להתאים את התרגול ליכולות הגוף לכל תקופה בחיים, גם לתקופת ההריון.
תרגול היוגה לא דורש תנאים מיוחדים, ההפך, אפשר לתרגל בכל תנאי ולאפשר איכות חיים טובה יותר.
תרגול היוגה מאוד מאזן. הוא מחזק את הגמישות ומגמיש את הנוקושות.
אנו לא באים לשיעור רק כדי להעצים את החוזקות שלנו, אלא לשפר את נקודות התורפה שלנו. שם העבודה האמיתית!! שם יהיה שינוי. אם אתה לא ״גמיש״ התרגול ישפר את התחושה הזו ביחס לעצמך. מה זה לא גמיש? בגוף יש מלא אזורים שאתה תלמד להכיר ולדעת שיש אזורים שנוח יותר להניע אותם ויש כאלו שפחות. התהליך הוא קודם כל להכיר, לחוש, לחוות, ועם התרגול, עם תשומת הלב, החזקת הגוף והתנועה נהיים קלים ונוחים יותר. איכות החיים משתפרת.
התרגול כולו מתעסק בנשימה!
אחת הסיבות לקשיי נשימה היא מתח נפשי. לאורך התרגול המשאלה היא להיות בדממה. ההקשבה לנשימה מובילה לדממה. זהו מצב תודעתי המנטרל את המתח.
המתח יורד וכתוצאה מכך הנשימה מתאפשרת בקלות יותר.
התרגול מרגיל אותנו למצב תודעתי זה והוא מחלחל לחיים גם מחוץ לסטודיו.
עם ההתמדה בתרגול רוב הסיכויים שישתחרר מתח וקשיי הנשימה ייחלשו.
אשטנגה יוגה תומכת מאוד בירידה במשקל משלושה היבטים:
עודף משקל יכול לנבוע מאכילה שלא תואמת את דרישות הגוף, אם בכמויות ואם מסוגי המאכלים. התרגול (בהתמדה ולאורך זמן) מפתח הקשבה לגוף, בונה את הקשב לתחושות הכי עדינות, כמו, האם אני רעב, צמא? עייף? כמה אני רעב? מה לאכול? כמה לאכול? עם הזמן האכילה נעשית מתוך הקשבה לתחושות אלו. אנו חשים אותו ומרגישים מה וכמה עלינו לאכול. בד”כ אנו מתמסרים לדיאטות שונות, מאכלים וכמויות מוכתבים, איסורים למיניהם שמשרתים את המיינד אך לא את צרכי הגוף. אנו מתעלמים מהגוף. מתאפקים, וכמה אפשר להתאפק? עד מתי? ואז מגיע בולמוס אכילה וחוזר חלילה…המיינד מתעתע בנו, כל פעם יש רצונות ורגשות אחרים שמובילים אותנו להתנהגות כזו או כזו עם האוכל. ברגע שיש הקשבה לגוף, הוא מנחה אותנו הוא מוביל. עם הזמן הקשב מתחדד והאכילה שלנו נהית קשובה יותר. אכילה מצורך פיזי ולא רגשי, אכילה שמחברת אותנו לגוף ומאפשרת לנו לנוע בו בנוחות וקלילות.
עודף משקל נובע גם מאכילה רגשית, כשעצוב, כשמשעמם, כששמח, כשקשה…. התרגול משחרר את העומס הרגשי, מרגיע, מקרב אותך לגוף וכך הסיכוי שנסחף עם נהר הרגשות והאכילה אחריה הוא נמוך יותר. אנו מודעים יותר, מבחינים ברגשות אלו ואוכלים מתוך הקשבה.
עם ההתמדה בתרגול רוב הסיכויים שישתחרר מתח וקשיי הנשימה ייחלשו.
רוב בעיות היציבה, וכתוצאה מהן, הכאבים במפרקים ולאורך עמוד השדרה, נובעים מיציבה לא מודעת.
התרגול חושף אותך להבנה שאת הגוף יש ״להחזיק״, מלמד ומתרגל אותך גם איך.
תיאורטית, חשוב לציין שההחזקה היא לא מתוך מאמץ פיזי, אלא מתוך מודעות והרפיית המאמץ. מתוך ערנות אליו ותשומת לב.
עם התרגול אנו נהיים ערים וקשובים יותר לאחזקת הגוף.
אנו מודעים ליציבה, וכשיש קריסה לתוך המפרקים, מתחיל להיות שם לא נוח.
אנו מתחילים לשים לב להשתרשות שלנו ולהתארכות כלפי מעלה, לאיסוף, להרפיית הגוף,
היציבה מתארגנת והגוף מוחזק ויציב.
זהו תהליך שנובע מתרגול של הקשבה לגופינו מצד אחד, וחיזוק וגמישות של השרירים והמפרקים מצד שני כך שמתאפשר לנו לעמוד, לשבת וללכת יציבים נינוחים ובטוחים יותר.עודף משקל יכול לנבוע מאכילה שלא תואמת את דרישות הגוף, אם בכמויות ואם מסוגי המאכלים. התרגול (בהתמדה ולאורך זמן) מפתח הקשבה לגוף, בונה את הקשב לתחושות הכי עדינות, כמו, האם אני רעב, צמא? עייף? כמה אני רעב? מה לאכול? כמה לאכול? עם הזמן האכילה נעשית מתוך הקשבה לתחושות אלו. אנו חשים אותו ומרגישים מה וכמה עלינו לאכול. בד”כ אנו מתמסרים לדיאטות שונות, מאכלים וכמויות מוכתבים, איסורים למיניהם שמשרתים את המיינד אך לא את צרכי הגוף. אנו מתעלמים מהגוף. מתאפקים, וכמה אפשר להתאפק? עד מתי? ואז מגיע בולמוס אכילה וחוזר חלילה…המיינד מתעתע בנו, כל פעם יש רצונות ורגשות אחרים שמובילים אותנו להתנהגות כזו או כזו עם האוכל. ברגע שיש הקשבה לגוף, הוא מנחה אותנו הוא מוביל. עם הזמן הקשב מתחדד והאכילה שלנו נהית קשובה יותר. אכילה מצורך פיזי ולא רגשי, אכילה שמחברת אותנו לגוף ומאפשרת לנו לנוע בו בנוחות וקלילות.
עודף משקל נובע גם מאכילה רגשית, כשעצוב, כשמשעמם, כששמח, כשקשה…. התרגול משחרר את העומס הרגשי, מרגיע, מקרב אותך לגוף וכך הסיכוי שנסחף עם נהר הרגשות והאכילה אחריה הוא נמוך יותר. אנו מודעים יותר, מבחינים ברגשות אלו ואוכלים מתוך הקשבה.
עם ההתמדה בתרגול רוב הסיכויים שישתחרר מתח וקשיי הנשימה ייחלשו.
התרגול מתבצע מתוך תשומת לב המתמקדת בעמוד השדרה, שם נמצאת מערכת העצבים שאחראית לתפקוד הפיזי והנפשי שלנו.
התרגול מאפשר התרווחות בין החוליות, חיזוק וגמישות המפרקים ושרירי עמוד השדרה כך שתתאפשר שם תנועה, זרימה.
אחת הבעיות הנפוצות היא כאבי גב מתוך יציבה לא מודעת הגורמת לקריסה ודחיסותה במפרקים. כאבי גב נגרמים גם מאי תנועה לאורך עמוד השדרה, מה שיוצר הסתיידות וקיבעון במפרקיו. יש פחד להניע אותו לכיוונים שונים אם מתוך חינוך גופני שרכשנו ואם מתוך הכאב עצמו. כך נוצרים שם הדחיסות והקיבעון. כמו מים עומדים ומבאישים כך גם בגוף, כשאין תנועה, אין זרימה, אין חיים ואין בריאות. נוצרות פתולוגיות למיניהן וכאבים.
התרגול מניע את כל עמוד השדרה לכל הכיוונים והזוויות המתאפשרות, מזרים דם ואנרגיה, מכניס חיים, כמו נהר שזורם, חי ושוצף. התנועה היא מתוך הקשבה עמוקה וללא כניסה לכאב! כך התנועה והזרימה מתאפשרות והבריאות מחלחלת פנימה. בהתחלה התנועה יכולה להגביר את הכאב כי אנו פתאום נוגעים באזור הדחוס ומבקשים להניע אותו, אך לאורך זמן הכאב מתפוגג ונעלם ועמוד השדרה מבריא.
שרירי הגוף מתעצבים על פי השימוש התנועתי בו. אופן התנועה בתרגול היוגה יוצר מבנה שרירי ארוך וחזק. השרירים נבנים ו״נאספים״ כלפי פנים, בצמוד למפרקים, להבדיל משרירים ש״מתנפחים״. זהו תרגול גופני אקטיבי המשפיע מאוד על עיצובו של הגוף.
כמובן! מדובר ביוגה.
כשאנו מרוכזים בנשימה ובתחושות הגוף אנחנו לא נמצאים בראש החושב.
קצב המחשבות יורד ונפתח מרחב פנימי שקט ורגוע.
הריכוז בגוף עולה ואנו נותנים לו את מלוא תשומת הלב.
הלחץ, המתח והרגשות היומיומיים נאגרים בגוף,
והתרגול של נשימה מודעת בתנועה זורמת
מאפשר לעומס הרגשי להשתחרר
ותחושת רווחה לחלחל לחייך.
התרגול מאוד מפתח את הריכוז.
מה שמוציא אותנו מהריכוז הן הסחות דעת חיצוניות ופנימיות.
לגבי הסחות הדעת החיצוניות, הסביבה שקטה ותומכת.
מקו הסחות הדעת פנימיות הן מחשבות המתרוצצות לנו בראש ללא הפסק,
אנו מתאמנים שוב ושב על ריכוז בנשימה ובתחושות הגוף,
כך הן שוקטות והריכוז עולה.
זה לא נשאר רק על המיזרון,
כשמתרגלים באפן קבוע, נוצר נתיב חדש בקשרים העצביים מוח,
הריכוז עולה משתפר גם בחיי היום יום, מעבר לשיעורי היוגה.
תלמידים מספרים
רויטל מורה מדהימה, מיוחדת במינה מקצוענית אמיתית ומורה בנשמה. כיף לפסוע איתה בדרך היוגה ולגלות את הגוף והנפש. מתאים לכל אחד עם רצון טוב, גם ללא ניסיון קודם לייק
רויטל מורה מקצועית, קשובה ובעלת ניסיון רב. הגישה שלה לשיעור מעוררת הערכה, וההתקדמות מורגשת ממש משיעור לשיעור. היא מגיעה ממקום אמיתי של חניכה ולימוד, בלי התנשאות ובלי אגו, אשר מוביל ישירות להתמדה ולשיפור מפעם לפעם. מומלץ ביותר למתחילים ומתקדמים!
אני מתרגלת אצל רויטל כבר שנה ומתקדמת משיעור לשיעור, רויטל מקצועית, נעימה, מסבירת פנים ותמיד מוסיפה לשיעורים ערך מוסף על עבודת הגוף ומקפידה לחבר בין גוף לנפש. בכל פעם שיש לי שאלה היא תמיד עונה בשמחה, מפרטת ועוזרת אם יש אתגרים או בעיות. ממליצה בחום!
בתחילת דרכי אצל רויטל חשבתי על תרגול יוגה כעל דרך נוספת של אימון וחיזוק הגוף, והגדלת הגמישות. לא הבנתי למה אני נכנסת... לאט לאט הפך התרגול לסוג של מדיטציה בתנועה. השפעתם של חצי השעה של מדיטצייה על חיי היא עצומה. אני מרגישה שאני נטו עם עצמי בחיבור ובריכוז מלא, זו מתנה ממש. רויטל מנחה את התרגול תמיד בנועם, באמפטיה, מעודדת ומרגיעה בסיום התרגול אני מרגישה מבורכת. מאחלת לרבים לחוות את החוויה המעצימה. תודה רבה רויטל
בעידן שבו היוגה הפכה לממוסחרת, והמון חובבנים טוענים שהם מורים ליוגה קשה מאוד למצוא מורה באמת טוב. אחרי שנים של תרגול אצל הרבה מורים בינוניים הגעתי לשיעור של רויטל, וזה פשוט מדהים. באמת שלא נתקלתי במורה כזאת טובה, בפן המקצועי והאישי. תודה לך רויטל!
בשיעורי היוגה אצל רויטל ישנה אווירה מקצועית ואישית יותר מבכל סטודיו אחר בו התנסיתי בתרגול יוגה. בשיעורים של רויטל הרגשתי שהיא יודעת בדיוק מה היא עושה, ומכוונת אותי לאורך כל השיעור. מזכירה כל רגע מחדש את העקרונות הבסיסיים של היוגה- הנשימה והחזקת הגוף ולא נותנת לי כתלמידה להישאר לבד ולנחש אם אני בכיוון הנכון.
"השיעורים אצל רויטל הם שילוב של דינאמיות ועומק. האשטנגה-יוגה מלאת אתגרים וההתפתחות מורגשת משיעור לשיעור, כל אחד בקצב שלו, בלי תחרות. כאבי הגב התחתון שמהם סבלתי נעלמו כלא היו מאז שחזרתי לתרגל יוגה בקביעות. אני ממליצה בחום על הסטודיו ליוגה של רויטל."
Ravital hi - Your positive energy and endless inspiration make your classes the highlight of my busy week Yoga has helped transform my life, by enabling me to follow you on a journey to a healthier body and mind "I will be forever grateful
אצל רויטל היוגה היא לא רק תרגול פיזי, אלא גם חיבור רוחני. האמת, אנחנו זוכים להבין ולחוש לעומק את החיבור של גוף-נפש בעזרת ההסברים המעמיקים, והחוויות שאנחנו עוברים אתה. היא מצליחה לשמור כל הזמן על תשוקה, אנרגיות גבוהות, התחדשות ואהבה גדולה לעיסוק שלה. מי שמגיע לשעורים שלה זה מי שאוהב את החיבור של גוף-נפש ומחפש תכנים ולא רק תרגול של יוגה
בתחילת דרכי אצל רויטל חשבתי על תרגול יוגה כעל דרך נוספת של אימון וחיזוק הגוף, והגדלת הגמישות. לא הבנתי למה אני נכנסת... לאט לאט הפך התרגול לסוג של מדיטציה בתנועה. השפעתם של חצי השעה של מדיטצייה על חיי היא עצומה. אני מרגישה שאני נטו עם עצמי בחיבור ובריכוז מלא, זו מתנה ממש. רויטל מנחה את התרגול תמיד בנועם, באמפטיה, מעודדת ומרגיעה בסיום התרגול אני מרגישה מבורכת. מאחלת לרבים לחוות את החוויה המעצימה. תודה רבה רויטל
בעידן שבו היוגה הפכה לממוסחרת, והמון חובבנים טוענים שהם מורים ליוגה קשה מאוד למצוא מורה באמת טוב. אחרי שנים של תרגול אצל הרבה מורים בינוניים הגעתי לשיעור של רויטל, וזה פשוט מדהים. באמת שלא נתקלתי במורה כזאת טובה, בפן המקצועי והאישי. תודה לך רויטל!
היי נעים להכיר
שמי רויטל לירון, אדם שרוצה לחיות טוב, באושר באהבה שמחה ושלווה, כמו כולם. רוצה חופש והגשמה.
כבר מילדות חיפשתי את ההרגשה הזו מבלי לדעת, וזו הפכה להיות המשאלה שלי.
זה התחיל עם הגוף דרך כושר ותזונה, שבסופו של דבר הובילו אותי למפגש עם היוגה.
תרגול היוגה העניק לי שמחת חיים ושלווה ויכולתי לחוות את השפעתו הגדולה על הגוף והתודעה.
התעוררה בי השאלה איך ניתן לחוות את ה"יוגה" בחיי היום יום שלי, בעיקר ברגעים קשים, כשהדברים לא קורים כמו שאני רוצה.
התשובה הגיעה דרך לימודי בודהיזם, מיינדפולנס, תרגולי מדיטציה וחקירה שונים. עם הזמן הבנתי שחוויית חיינו היא מצב התודעה.
השלווה, השמחה, החכמה והאהבה נובעים מתודעה ערה, פתוחה וחומלת.
התוודעתי לסוד הגדול – גם את התודעה ניתן לאמן.
זה מה שאני מלמדת היום, להיפתח לחיים שלווים, חיוניים ומסופקים דרך אימון הגוף והתודעה.